Samarbete | Sponsrade inlägg

Har du koll på samboavtal?

– Betalt inlägg i samarbete med Lavendla.se –

Än är inte jag och Peter sambos än, men det är ändå bra att ha koll på vad som gäller när man blir sambos. Hos Begravningsbyrå Helsingborg kan man inte bara få hjälp med begravning och testamente, man kan även få hjälp med att skriva bra samboavtal. 

Hur många av er kan med handen på hjärtat säga att ni vet vad som gäller när man flyttar ihop? Givetvis har jag lite koll på vad som gäller då jag läst ekonomiprogrammet och hade då en kurs i juridik. Men jag kan också med handen på hjärtat säga att jag inte har full koll när det gäller sambolagen och avtal.

Därför är det bra att Lavendla kan hjälpa en med ett så kallat samboavtal, som innebär att man skriver ett avtal som anger vilken personlig egendom som inte ska ingå i sambolagens bodelningsregler. Du har kanske något som du inte skulle vilja dela med din sambo om ni skulle separera, något som du har fått i gåva av en släkting eller dylikt.

Fem viktiga saker och regler att tänka på:

– Ett samboavtal innebär att sambolagens bodelningsregler helt eller delvis sätts ur spel.

– Ett samboavtal medför inget ekonomiskt skydd vid ett dödsfall. Vill man som sambo ge sin efterlevande ett skydd, får man skriva ett testamente. 

– Ett samboavtal fyller samma funktion som ett äktenskapsförord, däremot är ett samboavtal mer begränsat. 

– Med ett samboavtal kan man reglera äganderätten till en bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk.

– Har man som sambos inte upprättat ett samboavtal, omfattas man automatiskt av sambolagens regler när det gäller bodelningen.

Mycket att tänka på när man väljer att bli sambos. Det är kanske för många bara att flytta ihop och sen är allt frid och fröjd, fram tills den dagen man kanske väljer att gå isär och då står man där och ska dela upp hemmet. Kan man undvika bråka och kanske gå ifrån varandra som vänner, så är det bättre med ett samboavtal än att skiljas åt som ovänner och kanske stå där med saker som du egentligen inte ville ha och som faktiskt kanske inte är dina egna från början.  

Den dagen jag och Peter kommer att flytta ihop, så tror jag inte att det hade varit några problem alls om vi hade valt att separera, men för min del, så hade jag velat ha ett samboavtal, som ändå reglerar vilka saker och ting som faktiskt är mina sen innan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.