Middagslista | Recept | Matsedel

Tomatsoppa med mozzarella!

Något värmande i kylan!

Regnet har verkligen öst ner i Helsingborg hela dagen och både Tuva-Li och jag fick oss en riktig dusch efter jobbet. Himlen valde att öppna sig precis när vi klivit ur bilen på parkeringen för att gå upp till porten här hemma.

Det var bara att ta av alla blöta kläder och hänga de på tork. Så middagen ikväll fick bli något värmande men som ändå mättar och en god tomatsoppa är aldrig fel eller hur? Toppade soppan med mozzarella och skinka, så himla gott och Tuva-Li älskar denna soppan. Hon äter gärna mer än en portion när jag gör den. Givetvis delar jag med mig av receptet och hoppas att det smakar när ni gör den.

Ingredienser till 4 portioner:

 • 1 stor aubergine 
 • 2-3 msk olivolja
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 msk färsk basilika
 • 2 msk färsk timjan
 • 1 tsk torkade chiliflakes
 • 2 dl vitt vin
 • 2 msk grönsaksbuljong
 • 1-2 dl grädde eller matlagningsgrädde
 • Mozzarella
 • Skinka

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginen på mitten på längden. Pensla med olivolja och salta. Ställ in i ugnen och grilla i cirka 40 minuter. Lägg sedan upp auberginen på en skärbräda, gör ett litet snitt i skinnet och dra av det. Värm upp en kastrull med lite olivolja och skär auberginen i bitar.
 2. Hacka löken och stek tills den fått färg. Låt den rivna vitlöken steka med mot slutet. Häll i tomatpuré, hackad basilika, hackad timjan och chiliflakes och rör om.
 3. Stek i ytterligare någon minut och häll sedan på vinet. Låt det reducera till hälften. Tillsätt auberginebitarna, krossade tomater, grädde och fond. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Mixa sedan med en stavmixer, jag mixar den gärna grovt men går även att mixa helt slät. Smaka av med salt och peppar. Servera sedan med tärnad mozzarella och strimlad skinka. 
Kvällens middag – tomatsoppa med mozzarella!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.