Tuva-Li | Dagens Tuva-Li

Blöjfritt!

Det går framåt och det går bra!
I sjutton dagar har Tuva-Li varit blöjfri under dagen nu, jag har inte valt att släppa blöjan på natten än, utan det kommer vi att ta inom en snar framtid. Det har känts bättre att ta dagarna först och få henne blöjfri och torr där. På tisdag är det tillbaka till rutiner igen med jobb och förskola och jag hoppas att det kommer gå bra för henne att vara blöjfri då med. Ska packa ihop en massa extrabyxor och trosor så hon kan ha i sin låda fall i fall det skulle hända någon olycka.

Jag är lite kluven kring vissa saker. Blöja får hon ha på sig under vilan på förskolan men sen vet jag inte riktigt om man ska låta henne vara utan blöja när de är ute. Är de ute på förskolan och leker, är det egentligen inga problem men ibland tar de längre promenader till andra lekplatser. Hon har varit blöjfri alla gånger vi har kört hemifrån under dessa sjutton dagar. På Leos lekland var hon blöjfri och sa till när hon behövde gå på toaletten, jag är som sagt kluven. Hur har ni med barn gjort i det läget när ni körde blöjfritt på förskolan?

Jag får nog ta en liten diskussion med hennes pedagoger på förskolan. Det är inte första gången de stöter på barn som har börjat bli blöjfria. Sen är hennes pedagoger jättebra att föra konversation med kring denna typen av saker och även annat, så vi löser säkert något bra tillsammans!

När börjar det bli dags för blöjfritt under natten?
Några kvällar och nätter i rad har Tuva-Li vaknat, kommit in till mig och sagt att hon behöver kissa. Hon har som sagt blöja under nätterna men ändå ska hon kissa på pottan. Har låtit henne göra det varje gång och blöjan har alltid varit torr då. På morgonen är man ju van vid att blöjan är lite tyngre men Tuva-Li’s har verkligen varit snustorra. Varje morgon tar hon av sig blöjan själv och sätter sig direkt på pottan och då kommer nattens behov.

När ska man börja att testa blöjfritt under natten? Hur vet man att barnet är helt redo för att sova utan blöja? Där finns ju madrasskydd till sängen idag, men det känns som det kommer bli mycket tvätt under de första nätterna. Har du något tips för att köra blöjfritt under natten? Jag tar mer än gärna emot alla tips.

6 kommentarer

  • Sofia Werlin

   Ja tiden går alldeles för snabbt! 🙂 hon blev ju 2 år i oktober
   Jag mår bra, själv med hoppas jag!
   Kram <3

 • Sabina

  När det gäller dagis skulle jag köra samma som hemma! Dvs ingen blöja under vilan, ute etc. Min erfarenhet är att personalen alltid ser till att barnen kissar efter maten fler vilan och efter vilan och innan de går ut. Bättra att få till det som rutin än att förvirra med att ibland har blöja och ibland inte! Min stora dotter hade blöja på natten ett tag till efter hon slutat på dagen. Vi slutade när vi hade några dagar lediga och vi fick tvätta första natten men inte mer, vi hade även sådant där platsar frotté så det var ju bara underkänna och det vi fick tvätta! Sen hade hon plasta frotté i sängen kanske ett år till. Hände någon olycka, oftast när vi glömt kissa innan läggdags eller hon druckit mycket precis innan läggdags! Lycka till

 • maxarna

  Heja Tuva-Li!!! Duktig du är!!!
  Mitt största och främsta råd är att prata med pedagogerna. På mina barns förskola har vi inte delat synen på hur man avvänjer någon blöja så med Isabell hade vi det lite kämpigt just med förskolan.. När Isabell var ca 2,5 år och jullovet kom sa jag till henne att vi skulle ta blöjan.. Jag har tagit den från början både på dagen och natten.. Isabell var torr på natten länge så där var inga problem.. Dagen hände några olyckor men överlag gick det bra.. När hon kom tillbaka till förskolan ville de sätta på henne blöja igen.. Jag gick med på det under förutsättning att det var för Isabells skull och inte bekvämlighetsskäl.. Men det passade inte Isabell alls.. Så jag fick säga till på skarpen att hon inte skulle ha blöja mer.. De såg inte riktigt det jag såg..

  Med Elin var det lite annorlunda.. Hon vägrade ha blöja på natten när hon skulle fylla två så vi provade och det fungerade utan problem.. Så vi fortsatte och provade även dagtid.. Vi gjorde även vår Europatur då men hade med blöjor vid behov.. Det gick lite sisådär.. 😉 Jobbigt att potträna i tält.. Men när hon kom till förskolan var det samma sak som med Bell.. De satte på blöja och jag valde att låta dem köra sitt race och sa inget.. Men vägrade att köpa fler blöjor till förskolan.. De har ett lager att ta av.. Men de sa aldrig något om blöjor till mig. Sen en dag sa en vikarie att hon tyckte det var onödigt att de satte på henne blöja eftersom hon alltid var torr.. Då sa jag att ja hon har varit torr i några månader men ni envisas ju med blöjan.. Sen efter det slutade även förskolan med blöja.. 😉

  Så kontentan kör på det du tycker är bäst för Tuva-Li och prata med förskolan om hur du vill ha det..

  • Sofia Werlin

   Tack för tipsen! Ska prata med dem på tisdag när jag lämnat henne. Hon vägrar att ha blöja på dagen och vill knappt ha det på natten heller.
   För att inte förvirra henne tror jag det blir bäst att hålla sig till ett och samma.

   Pedagogerna är bra och jag hoppas de fortsätter på samma spår som mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.