Allmänt

6 tips – så blir ditt barn trygg i egen säng!

Samsovning i all ära men livet är inte så himla glamoröst när man vaknar mitt i natten av en spark på revbenen, en fot i ansiktet och händer som gärna slår knut på ens här. Vi har alltid haft en säker samsovit om nätterna sen Tuva-Li föddes, dels för att det var mysigt med närheten men även för amningens skull och för att lugna mina nerver.

Nu är Tuva-Li ett och ett halvt år och tar mer plats i sängen än vad hon gjorde som nyfödd! Sängen i mitt sovrum är hundraåttio centimeter bred men ändå sover jag på max sextio centimeter av dessa, resten snurrar Tuva-Li runt på! Jag älskar att ha henne nära men det börjar bli dags för henne att så smått sova i sin egen säng om nätterna.

Det kommer säkert inte bli lätt att få henne att sova där men med dessa tipsen nedanför ska vi nog klara det! Alla punkter kommer jag inte gå efter än, då hon är såpass liten än.

· Var konsekvent! Bestäm dig för hur du ska göra och fortsätt tills de nya sovrutinerna sitter.
· Händer det massa nytt i livet och vardagen? Undvik att ändra sovvanorna.
· Kommer barnet in under natten? Led tillbaka till barnsängen. Sitt kvar på kanten eller lägg dig sidan om, så känns det tryggare för barnet att somna om!
· Är ditt barn lite tävlingslysten? Gör upp ett sovschema och ge poäng eller sätt ett klistermärke varje gång barnet sover hela natten i sin säng.
· Gör barnets sovplats extra mysig med hjälp av fina påslakanset, favoritgosedjuren, en ljusslinga eller varför inte självlysande stjärnor i taket.
· Fungerar det inte? Avvakta då helt enkelt och försök efter någon dag igen.

För min del kommer jag aldrig att köra på 5-minutersmetoden med Tuva-Li, då testar jag hellre ovanstående punkter i ett lugnt tempo!

Sovräven kommer bli en del av tryggheten under nätterna!
Sovräven kommer bli en del av tryggheten under nätterna!

12 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.