Blöjfritt!

7 januari 2018 6 av Sofia Werlin

Det går framåt och det går bra!
I sjutton dagar har Tuva-Li varit blöjfri under dagen nu, jag har inte valt att släppa blöjan på natten än, utan det kommer vi att ta inom en snar framtid. Det har känts bättre att ta dagarna först och få henne blöjfri och torr där. På tisdag är det tillbaka till rutiner igen med jobb och förskola och jag hoppas att det kommer gå bra för henne att vara blöjfri då med. Ska packa ihop en massa extrabyxor och trosor så hon kan ha i sin låda fall i fall det skulle hända någon olycka.

Jag är lite kluven kring vissa saker. Blöja får hon ha på sig under vilan på förskolan men sen vet jag inte riktigt om man ska låta henne vara utan blöja när de är ute. Är de ute på förskolan och leker, är det egentligen inga problem men ibland tar de längre promenader till andra lekplatser. Hon har varit blöjfri alla gånger vi har kört hemifrån under dessa sjutton dagar. På Leos lekland var hon blöjfri och sa till när hon behövde gå på toaletten, jag är som sagt kluven. Hur har ni med barn gjort i det läget när ni körde blöjfritt på förskolan?

Jag får nog ta en liten diskussion med hennes pedagoger på förskolan. Det är inte första gången de stöter på barn som har börjat bli blöjfria. Sen är hennes pedagoger jättebra att föra konversation med kring denna typen av saker och även annat, så vi löser säkert något bra tillsammans!

När börjar det bli dags för blöjfritt under natten?
Några kvällar och nätter i rad har Tuva-Li vaknat, kommit in till mig och sagt att hon behöver kissa. Hon har som sagt blöja under nätterna men ändå ska hon kissa på pottan. Har låtit henne göra det varje gång och blöjan har alltid varit torr då. På morgonen är man ju van vid att blöjan är lite tyngre men Tuva-Li’s har verkligen varit snustorra. Varje morgon tar hon av sig blöjan själv och sätter sig direkt på pottan och då kommer nattens behov.

När ska man börja att testa blöjfritt under natten? Hur vet man att barnet är helt redo för att sova utan blöja? Där finns ju madrasskydd till sängen idag, men det känns som det kommer bli mycket tvätt under de första nätterna. Har du något tips för att köra blöjfritt under natten? Jag tar mer än gärna emot alla tips.