Fabulösa moussebakelser!
Goda men mäktiga!
Igår gjorde jag otroligt goda moussebakelser efter recept från Bakboxen jag fick hem tidigare förra året. Modifierade recept lite och ersatte jordgubbarna ovanpå med hallon istället. Har fått godkänt av Bakboxen att dela med mig receptet till er läsare.
INGREDIENSER
Kladdkaka:
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
Karamelliserade nötter:
60 g cashewnötter
2 msk strösocker
15 g smör
Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
175 g vit choklad
SÅ HÄR GÖR DU
Kladdkakan:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, ska rymma hela smeten.
Ta bort grytan från spisen och rör ner strösockret. Tillsätt mjölet, vaniljsockret, salt och kakao. Knäck sist i äggen och blanda ordentligt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen, cirka 20-25 minuter. Lossa försiktigt kanten på formen när kakan har svalnat.
Karamelliserade nötter:
Ställ en stekpanna på spisen och sätt plattan på låg värme. När pannan blivit varm, fördela strösockret jämnt över botten på stekpannan. Låt sockret smälta ordentligt.
Häll i nötterna och rör försiktigt ihop det med en träslev. Rör sist i smöret och se till att det smälter ordentligt. Häll nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.
Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladet enligt anvisningarna på förpackningen. Dela chokladen och lägg i en större skål. Koka upp cirka 1 dl av vispgrädden och häll den sedan över chokladen. Rör tills chokladen smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och rör ner detta i chokladen, blanda samman så allt smälter ordentligt. Låt det svalna.
Vispa upp resten av grädden tills det bildas medelfasta toppar. Vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladen.
MONTERING
Stansa ut fyra stycken små bottnar av kladdkakan med hjälp av bakelseringar. Täck kladdkakan med bageriplast för att lättare få loss bakelserna när de är klara. Trä över en bakelsering för stadga. Placera ringarna på en bakplåtsklädd bricka.
Fördela nöthacket jämnt över kladdkaksbottnarna!
Fyll upp med mousse över nöthacket och slå försiktigt brickan mot bordet för att få bort luftfickor. Ställ bakelserna kallt i minst 3 timmar. Går att förbereda bakelserna fram till detta steget dagen innan om man vill det.
Innan servering värm upp lite hallon tillsammans med vaniljpulver. Ta bort bageriplasten och bakelseringarna och lägg upp på tallrikar. Toppa med hallonen.
26 kommentarer
Frida - Vita Villan
Åh ser ju jättegott ut!
Sofia Werlin
Det var jättegott 😀
Cissi
Men dödligt .
Sofia Werlin
Så himla gott 🙂
Blondina
Exakt det är fan skrämmande, du kan snart inte gå ut genom dörren folk har ju dömmande tankar. Vissa på mitt jobb trodde jag var en blond, kaxig och sur
bitch hahahah xD Fel o jobba inom vården då kanske 😛
Sofia Werlin
Haha ja inte riktigt rätt yrke om man varit så!
Jennifer
Såg riktigt gott ut 😀
Sofia Werlin
Det var jättegott 🙂
ullie
men åhh va mummisgt
hoppas allt börjat bra för er detta året o önskar ett jätte fint gott nytt med mindre sjukdomar o massa kärlek kram kram
Sofia Werlin
Jättegott, kan verkligen rekommenderas 🙂
Tack detsamma fina du <3
Christer Holm
låter gott 🙂 ska nog testa något liknade 🙂
Sofia Werlin
Gör det 😀
Emma
Åh det låter supergott!! Och så bra det ser ut som det blev!
// nouw.com/emmanathaliea
Sofia Werlin
Det var jättegott! Rekommenderas 🙂
Alexandra
Waaaaow, det där såg fantastiskt gott ut ! 😀
Sofia Werlin
Det var supergott men mäktigt! 🙂
Matilda Berlin
Men guuu vad gott det ser ut!! Ska absolut ta och visa det här för min lillasyster =) Kram finaste <33
Sofia Werlin
Det var jättegott 🙂
Kramar <3
Jenny
Så gott det ser ut dom måste jag testa någon gång
Sofia Werlin
Kan verkligen rekommendera det 🙂
Sofie - Livet på landet med tre små
Det där såg gott ut och lät mäktigt!
Sofia Werlin
Jättegott men som du skriver, mäktigt!!
Jag åt bara moussen och bären!
Johanna
Satan va gott det ser ut 🙂 Ska bokmärka detta för nästa middag! Tackar
Sofia Werlin
Roligt att höra! Hoppas det uppskattas 😀
Malin Lundskog
ojojoj – hur gott som helst! Och snyggt 🙂
Sofia Werlin
Got.. men mäktigt!