Middagslista | Recept | Matsedel

Fabulösa moussebakelser!

Goda men mäktiga!
Igår gjorde jag otroligt goda moussebakelser efter recept från Bakboxen jag fick hem tidigare förra året. Modifierade recept lite och ersatte jordgubbarna ovanpå med hallon istället. Har fått godkänt av Bakboxen att dela med mig receptet till er läsare.

INGREDIENSER

Kladdkaka:
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt

Karamelliserade nötter:
60 g cashewnötter
2 msk strösocker
15 g smör

Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
175 g vit choklad

SÅ HÄR GÖR DU

Kladdkakan:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, ska rymma hela smeten.

Ta bort grytan från spisen och rör ner strösockret. Tillsätt mjölet, vaniljsockret, salt och kakao. Knäck sist i äggen och blanda ordentligt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.

Grädda mitt i ugnen, cirka 20-25 minuter. Lossa försiktigt kanten på formen när kakan har svalnat.

Karamelliserade nötter:
Ställ en stekpanna på spisen och sätt plattan på låg värme. När pannan blivit varm, fördela strösockret jämnt över botten på stekpannan. Låt sockret smälta ordentligt.

Häll i nötterna och rör försiktigt ihop det med en träslev. Rör sist i smöret och se till att det smälter ordentligt. Häll nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.

Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladet enligt anvisningarna på förpackningen. Dela chokladen och lägg i en större skål. Koka upp cirka 1 dl av vispgrädden och häll den sedan över chokladen. Rör tills chokladen smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och rör ner detta i chokladen, blanda samman så allt smälter ordentligt. Låt det svalna.

Vispa upp resten av grädden tills det bildas medelfasta toppar. Vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladen.

MONTERING

Stansa ut fyra stycken små bottnar av kladdkakan med hjälp av bakelseringar. Täck kladdkakan med bageriplast för att lättare få loss bakelserna när de är klara. Trä över en bakelsering för stadga. Placera ringarna på en bakplåtsklädd bricka.

Fördela nöthacket jämnt över kladdkaksbottnarna!

Fyll upp med mousse över nöthacket och slå försiktigt brickan mot bordet för att få bort luftfickor. Ställ bakelserna kallt i minst 3 timmar. Går att förbereda bakelserna fram till detta steget dagen innan om man vill det.

Innan servering värm upp lite hallon tillsammans med vaniljpulver. Ta bort bageriplasten och bakelseringarna och lägg upp på tallrikar. Toppa med hallonen.

26 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.