Middagslista | Recept | Matsedel

Recept: grönsakslasagne

Igår gjorde jag en grönsakslasagne här hemma! Som gick hem hos både mig och Tuva-Li. Delar därför med mig av receptet och jag hoppas att det kommer gillas av dig som testar det med.

Svamp och spenatlasagne för 6-8 pers

1 paket lasagneplattor
1 stor zucchini
3 dl riven parmesanost
250 g mozzarella

Tomatsås:

2 burkar krossade tomater
3 morötter
2 msk olivolja
1 gul eller röd lök
2 klyftor vitlök
Torkad rosmarin
Torkad timjan
1 paket quornfärs á 300 g
1 grönsaksbuljongstärning
1 msk honung
salt och peppar

Spenat:

1 paket fryst hel bladspenat á 450 g
1 nypa muskotnöt
salt och peppar

Svamp:

400 g blandade svampar
25 g smör
ev 1 msk svampfond
salt och peppar

Börja med tomatsåsen. Hacka löken, vitlök och skiva morötterna. Fräs mjuka i olivoljan i en gryta. Blanda ner kryddorna och låt steka med i några minuter till. Blanda ner quornfärsen och fräs kort. Blanda sedan ner tomat, buljong och låt koka i ca 30 min medan du förbereder resten. Smaka därefter av med salt, peppar och honung för att mildra syran i såsen.

Skiva svampen i bitar och stek i lite olja i en stekpanna tills vätskan börjar reducera ut ur svamparna. Blanda ner smör och svampfond i stekpannan och låt steka in i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Stek inte svampen torr, du vill bara koncentrera svampens smak. Ställ åt sidan.

I samma stekpanna som du förberedde svampen tinar du spenaten. Häll den frysta spenaten i stekpannan och tina på medelvärme så att smakerna koncentreras i spenaten när vattnet avdunstar. Rör hela tiden så att det inte bränns vid och så att det tinar jämt. Krydda med muskot, svartpeppar och salt. Det är klart när större delen av vätskan avdunstat och all spenat tinat. Smaka av.

Skölj och skiva zucchinin i ca 0,5 cm tjocka skivor. Riv parmesanen. Smöra en djup ungsfast form, ca 4×3 dm i omkrets. Varva sedan som en helt vanlig lasagne. Avsluta med parmesan och mozzarella på toppen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 200-225 grader (beroende på ugn). När ovansidan är gyllene och pastaskivorna känns mjuka när du sticker en kniv genom lasagnen är den klar.

IMG_4434

44 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *